Čistíme prasečí rošt z rzi a ložiska

Není to nic za to, že ženy v domácnosti všech věkových kategorií milují litinové nádobí: zahřívají se rovnoměrně (což je velmi důležité při vaření), jsou považovány za nejodolnější a mají zvláštní nelepivé vlastnosti. Postupem času však musíte čistit litinové pánve, hrnce, kotle a šetřit jejich povrch před spáleným tukem, silnou vrstvou sazí nebo rzi. Pokusme se obnovit brilanci litinové pánve doma použitím některých dovedností. Nabízíme několik možností, jak si vybrat.

Hodina - a vše je připraveno

V případě malého znečištění navlhčete dno a stěny teplou vodou, po hodině nalijte rozdrcené aktivní uhlí, odstraňte usazeninu tvrdou houbou.

Soak

Rez můžete vyčistit, zbavit hoření pomocí plného promočení pánve ve zředěné kyselině octové (čím silnější je vrstva, tím více kyseliny).

  • Misky ponořte do roztoku na tři dny a poté důkladně omyjte detergentem.
  • Vůně octa zůstane - vařit vodu na pánvi, přidávat hrst jedlé sody.

Varování

Namáčení nepomohlo, pak pokračujte dalším krokem - varem.

Umístěte pánev do nádoby větší než průměr pánve, zakryjte vodou.

Přidejte trochu mycího gelu a přidejte lžičku sody.

Nasaďte oheň, nechte jej vařit, dokud černá vrstva nezaostává za povrchem sama.

Řešení je závažnější

.

Pokud předchozí metoda nemohla být kompletně vyčištěna na dně - rozpusťte několik lžic soli ve vodě, nalijte tolik octa, přidejte sody (1 lžička) pro spolehlivost. Odstraňte z ohně až po odpaření vody. Nyní lze zbytky sazí snadno čistit tvrdým hadříkem.

Obrácení velmi starých jídel do nových

S pomocí následujících manipulací bude možné bez úsilí vyčistit stěny velmi silné vrstvy hoření, odstranit starou rez.

  • Vyberte vhodnou nádobu (není smaltovaná).
  • Připravte si roztok: ve vodě (asi 3 litry) přidejte zkumavku lepidla na papír, pár polévkových lžic sody a strouhaného mýdla (můžete nahradit čistícím prostředkem).
  • Nasaďte oheň, počkejte, dokud se mýdlo nerozpustí, pánev ponořte do kapaliny, vařte půl hodiny až dvě hodiny: doba varu závisí na tloušťce sazí.
  • Pravidelně můžete pánev vyjmout a vyčistit stěny odlupovaného tuku.

Vyjměte podobné položky

Navrhujeme metodu podobnou principům homeopatické léčby, kde je podobný lékař podobný. Jednousazí a sazí vznikají při styku s vysokými teplotami, použijeme je. Postupujte následovně:

  • Umístěte pánev na horké uhlí z ohně na několik hodin.
  • Tam je hořák - použít, ale je vhodné použít tuto metodu v zemi nebo v přírodě. Najděte si otevřený prostor, nasměrujte pochodeň na chagrin a užijte si pozorování nejtrvalejších sazí s kouřem.
  • K čištění ošklivé černoty z litinových pánví ve více domácích podmínkách - na plynový sporák.
  • Naplňte nádobí pískem, kalcinujte několik hodin na střední teplotu. Nebo smažte v peci při 250 ° C, jen nezapomeňte zakrýt plech s fólií a dejte pánev dnem vzhůru.

Během kalcinace se uvolňuje mnoho dětí a ošklivý zápach, takže nejprve otevřete okno, zapněte kapotu. Dveře do kuchyně je žádoucí zavřít, aby vůně nepronikla hluboko do bytu.

Další účinné způsoby

Velmi starou mřížku lze čistit doma pomocí kovové trysky. Je pravda, že bez pomoci mužů sotva nestačí.

Nevěřte populárním metodám - v obchodech hledejte speciální emulze, prášky proti sazím: „Pemolux“, „Universal PD“, „Antinagar Ezh“ Budete muset jen dát směs na povrchu, po půl hodině všechno je vyprané, aby se účinek, můžete chodit s žínkou.

Podle zkušených žen v domácnosti je čištění pánví s litinou s domácími chemikáliemi lepšípouze venku a vnitřní stěny zpracovávají všechny stejné staromódní způsoby (budete zdravější). Například připravte kaši z hrubé soli, octa a důkladně jej otřete z vnitřku kuchyňského nádobí.

Preventivní opatření

Litina je porézní materiál, když se umyje špatně, v pórech zůstává tuk, který se postupně mění na uhlíkové usazeniny. Nejdříve je zde silná troska, později zarostlá sytě hnědočernými sazemi. Proto nenechávejte nečistoty nahromaděné v pórech, po každém použití se snažte pečlivě vyčistit litinové pánve od zbytků potravin, spáleného tuku, uvnitř i vně.

  • Nespěchejte k okamžitému použití nových litinových náčiní k jejich zamýšlenému účelu.
  • Vyčkejte, až je povrch zcela vychladlý, vylijte sůl a potřete stěny rostlinným olejem.
  • Zahřívejte pánev znovu, ale v peci zahřáté na 180 ° C nechte vychladnout.
  • Důkladně otřete dno a stěny tkání. Slunečnicový olej vyplní póry a nedovolí, aby se zbytky potravin z nich shromáždily a spálily, takže tato kalcinace by měla trvale chránit povrch před hromaděním hoření.
  • Aby rzi nerušily výrobky z litiny, po umytí je důkladně osušte a teprve poté je uskladněte.

Vařte s potěšením v lesklém a čistém nádobí!