Čištění kávovaru z váhy a kávového oleje: efektivní způsoby

Nyní milovníci lahodné kávy stále častěji nakupují domácí kávovary, aby si mohli vychutnat šálek silného aromatického nápoje. Ale od intenzivního používání v zařízení akumulují vápenaté usazeniny a kávový olej, což významně zhoršuje jeho kvalitu. K nápravě situace je nutné vyčistit kávovar z váhy pomocí speciálních výrobků, čistících tablet nebo běžné kyseliny citrónové.

Nutnost vyčistit kávovar

Voda z vodovodu používaná k výrobě kávy obsahuje různé chemické prvky a sloučeniny. Od ohřevu, draslíku, chloru, vápníku, železa a dalších chemikálií rozpuštěných v kapalinách reagují a tvoří vápno, bělavé vločky padající do nápoje. Zkazí chuť nápoje a zakáže vnitřní části přístroje. Vůně, která se usadí uvnitř kávovaru, má porézní povrch, na kterém je uložen, a začíná rychlebakterií.

Důležité!

Sloučeniny vápníku tvoří největší množství stupnice na vnitřních stěnách kávovaru kapsle. V tomto ohledu se čištění často nazývá odvápnění.

Abychom pochopili, kdy je čas vyčistit kávovar z váhy, věnujte pozornost těmto faktorům:

  • vůně nápoje se změnila k horšímu, stala se dusno;
  • síla kávy se snížila, špatně se vaří;
  • došlo k výraznému poklesu tlaku par;
  • během provozu jednotka vydává nesrozumitelné zvuky.

Některé moderní modely jsou vybaveny speciálními senzory. Stroj sám analyzuje svůj stav a v případě potřeby vysílá majiteli signál, že je čas se zbavit vápenných usazenin.

Výběr detergentu

Před čištěním kávovaru pečlivě prostudujte pokyny uvedené v tomto přístroji. Některé modely jsou vybaveny funkcí automatického čištění. Proto u takovýchto zařízení stačí spustit příslušný program a samotný stroj se zbaví vodního kamene a nahromaděných olejů.

Pokud kávovar neposkytuje samočisticí prostředek, použijte tradiční metody čištění nebo speciální čisticí prostředky. Někdy dekalcators přijít s kávovarem nebo oni jsou koupeni odděleně.

Kromě odvápňování se kávovary čistí od nahromaděných olejů. K tomu použijte speciální pilulky. Jsou umístěny ve stroji běhempříprava nápoje. Látka je rozpustná ve vodě a čistí všechny vnitřní stěny.

Odvápňování

Ložiska vápna jsou obvykle ovlivněna topnými prvky systému kávovaru. Sediment je tvořen na ohřívačích, v kotli a dalších detailech systému ohřevu vody. V hydraulickém systému se hromadí vápenaté usazeniny. Tomuto procesu se nelze vyhnout, pokud se na přípravu nápoje použije destilovaná voda.

Automatické čištění se zvláštním přípravkem

K tomu použijte speciální kapaliny nebo práškovou látku, lisovanou ve formě tablet. Odvápňuje části a zabraňuje redepozici váhy.

Odvápnění kávovaru v následujícím pořadí:

  1. Voda se nalije do nádoby a čistící tablety se umístí do nádoby pro čisticí prostředky.
  2. Aktivuje režim automatického čištění.
  3. Když program dokončí svou práci, odstraňte zbytky čisticích prostředků.
  4. Projeďte třikrát vyčištěnou vodou zařízením.
  5. Po vaření tří porcí kávy, ale nepít, ale prostě nalít.

Ruční čištění pomocí speciálních nástrojů

Pokud přístroj neumožňuje automatické čištění, provádí se ruční čištění. Postup bude následující:

  1. Přístroj je prostý kávových částic, kapslí a jiných věcí.
  2. Vyjměte vodní filtr.
  3. Naplňte nádobu 1,5 litrem vlažné vody.
  4. V poměru, který je uveden v pokynech, doplňtečisticí prostředek.
  5. Spusťte zařízení a vypusťte kapalinu v objemu 0,5 šálky.
  6. Poté, co přístroj necháte pracovat po dobu 5 minut, vypněte a vylijte 0,5 l kapaliny. Poté se akce znovu spustí, dokud není roztok zcela vypuštěn.
  7. Do nádoby se nalije čištěná voda a čištění se opakuje.
  8. Je třeba dobře opláchnout nádržku na vodu.
  9. Filtr omyjte mycím prostředkem a položte na stejné místo.
  10. Připravte si tři porce kávového nápoje, ale nepijte, ale jednoduše vypusťte. Systém přípravy kávy je tedy očištěn.
Viz také

Jak odvápnit rychlovarnou konvici

Nemáte čas používat novou rychlovarnou konvici a špína je již tam, bez ohledu na to, jaký filtr vložíte, s nádechem ...

Odvápňování kávovaru kyselinou citrónovou

Mnoho výrobců kávovarů pro ně nyní vyrábí vlastní čisticí prostředky. Tyto látky berou v úvahu všechny vlastnosti modelů, takže bezpečně a opatrně odstraňte nečistoty. Pokud není možné zakoupit značkový čistič, doporučuje se použít kyselinu citrónovou k ničení váhy. Tento nástroj má několik výhod:

  • nepoškozuje lidské zdraví;
  • účinně ničí i tlustou vrstvu plaku;
  • při zahřívání nevypouští toxické plyny;
  • mnohem levnější než značkové čisticí prostředky;
  • snadno najít v každém obchodě.
Důležité!

Nelze použít vjako čistič pro kávovary, domácí chemikálie pro instalatéry, mycí prostředky nebo bělidla. Poškozují části zařízení.

Poměry pro přípravu roztoku z kyseliny citronové

Roztok na čištění kyseliny citrónové pro čištění kávovaru z váhy se připravuje v poměru 30 g látky na 1 l čisté vody. Pokud se domníváme, že standardní pytel kyseliny citrónové obsahuje 10 g prášku, budete potřebovat 3 sáčky. V tomto případě se ujistěte, že jste provedli úpravy pro objem vodní nádrže konkrétního modelu.

Nepřekračujte doporučenou koncentraci kyseliny citrónové. Příliš agresivní roztok poškodí části přístroje. To je obzvláště škodlivé pro části z plastů a slitin lehkých kovů.

Čištění kyselinou citrónovou

Průměrně kávovarů trvá 30 až 40 minut. Pokud je na vnitřku příliš mnoho usazenin vápníku, bude nutné cyklus znovu spustit a doba čištění se zdvojnásobí.

Kroky na čištění kávovaru z vápna:

  1. Kávovar je vypnutý.
  2. Vyjměte nádobu na vodu a opláchněte ji pod kohoutkem. Připravený roztok kyseliny citrónové nalijte do objemu uvedeného v návodu.
  3. Namontujte nádobu na místo a připojte stroj.
  4. U zařízení vybavených automatickým čistícím programem jednoduše zapněte požadovaný režim. Pokud kávovar tuto funkci nepodporuje,Jednoduše spusťte funkci pití nápoje bez pokládání kávy. V tomto režimu pokračujte v „vaření“, dokud nebude hotový pracovní roztok.
  5. Vypněte stroj, vyjměte nádržku na vodu a dobře ji opláchněte.
  6. Nyní nalijte vyčištěnou vodu do nádoby a opakujte přípravu nápoje, dokud se kapalina nespotřebuje. Pro lepší praní tento krok opakujte znovu.

Čištění octem

Namísto kyseliny citrónové se pro čištění někdy používá běžný stolní ocet. Tento domácí lék se používá následovně:

  1. Z přístroje odstraňte zbytky kávy.
  2. Roztok se připraví smícháním stejných dílů octa a čisté vody.
  3. Nalijte látku do nádrže na vodu a nechte 3 hodiny.
  4. Kávovar se zapne pro režim přípravy nápoje a použije se celý objem roztoku.
  5. Nyní naplňte nádobu čistou vodou a „připravte“ nápoj z celého objemu kapaliny.
  6. Opakujte promývání, abyste důkladně odstranili všechny zbytky octa.
  7. Všechny části stroje otřete hadrem.
  8. Pokud není celá stupnice odstraněna najednou, proces opakujte ještě jednou od začátku.
Je to důležité!

Odvápnění kávovaru by mělo být včasné. V moderních modelech je indikován potřebný úklid. Pokud takový signál neexistuje, režim čištění se spustí každé 2-3 měsíce.

Zbavení se kávových olejů

Další velký problém kávovarůje hromadění kávových olejů. Obvykle naplňují varný filtr. K odstranění kávového oleje použijte speciální tablety nebo mýdlový roztok.

Čištění tabletami se provádí následovně:

  1. Umístěte čisticí tabletu do prostoru pro mletou kávu. Pokud se v přístroji takové oddělení nenachází, umístěte přípravek přímo na filtr, kterým je perforovaná deska. Nelze položit takové tablety do vodní nádrže.
  2. Poté zapněte stroj pro režim vaření a sledujte kapalinu, která z něj vychází. Pokud čištění probíhá normálně, bělavá mýdlová suspenze vychází z výtoku.

Pokud kávovar není vybaven automatickým čištěním nahromaděného oleje, všechny manipulace se provádějí ručně:

  1. Vyjměte filtr z varné jednotky.
  2. K čištění povrchu filtru mýdlovým roztokem použijte mycí kartáček.
  3. Po vyčištění filtr důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
Důležité!

Nelze použít jehlu k čištění otvorů filtru, aby se neroztáhly. V opačném případě významně klesá kvalita chuti cappuccina a espressa.

Viz také

Jak získat skvrnu od kávy

Podle statistik každý druhý domov v dopoledních hodinách voní jako čerstvě uvařená káva. Šálek s osvěžujícím nápojem často ...

Čištění kapučína

Při čištění je důležité nezapomenout na odstranění nečistot z kapučína. V této částiKávovar je rychle se kazící mléko. Pokud cappuccinator nevyčistíte, chuť a kvalita nápoje se výrazně zhorší. Postup se provádí po každém použití nádrže na mléko:

  1. Nádrž na mléko je vyjmuta.
  2. V místě je instalována nádrž na vodu.
  3. Zahrnout režim cappuccino a řídit vodu pěnovým systémem. Proces pokračuje, dokud z kapučína nezačne vytékat čistá voda.
Čtvrtletní čištění kávovaru prodlužuje životnost a zlepšuje kvalitu nápojů. V případě potřeby se proces provádí dříve, pokud je voda v přívodu vody příliš tvrdá. Pak je vhodné nalít do kávovaru destilovanou vodu. Obsahuje malé množství nečistot a netvoří významný sediment.