7 nejužitečnější zeleniny pro tělo

Již dlouho se říká, že zelenina by se měla stát nedílnou součástí stravy každé osoby, protože obsahuje mnoho vitamínů a prospěšných stopových prvků. Ale která zelenina je pro tělo nejlepší? Vybrali jsme pro vás 7 nejlepších plodin, které se doporučují jíst denně.

Mrkev

Mrkev se doporučuje konzumovat především dětem a ženám. Tato zelenina pomůže dětem získat potřebný počet stopových prvků nezbytných pro řádný růst a také udržet vidění v období aktivního rozvoje. Z tohoto důvodu odborníci doporučují dávat mrkevní saláty adolescentům ve věku 10-11 až 16-17 let. Ale pro ženy, mrkev pomůže zlepšit tón a vyrovnanost kůže, posílit nehty a vlasy.

Zázračné vlastnosti mrkve jsou spojeny s bohatou sadou stopových prvků a vitamínů. Jedna mrkev obsahuje podstatnou část denní potřeby vitamínů B, PP, C, E, K, fluoru, hořčíku a draslíku.

Skutečnost!

Také v ovoci obsahuje karoten, který se v těle přeměňuje na vitamin A.

Špenát

Špenát obsahuje ve svých listech obrovské množství vitamínů: B, C, P, PP, E, D, K, stejně jako karoten. Proto se doporučuje přidat do všech druhů jídel: saláty, omelety, které se použijí jako samostatná příloha. Stojí za toZvýšení spotřeby špenátu, pokud chcete dosáhnout těchto zlepšení:

  • normalizovat funkci střev;
  • zvýšení bdělosti a zlepšení paměti;
  • snížit riziko rakoviny;
  • snižují nervovou podrážděnost.
Listy také obsahují jód, draslík a železo, takže budou užitečné pro osoby s onemocněním endokrinního nebo kardiovaskulárního systému.

Ředkvičky

Ředkvička je poměrně obtížné vstoupit do denní stravy, protože ji lze použít pouze v jedné formě - jako přísadu do salátu. Nicméně, měli byste se stále snažit zvýšit používání této zeleniny, protože to pomáhá:

  • posílit krevní cévy a zlepšit fungování srdce;
  • zlepšení stavu kloubů;
  • normalizuje sekreci pankreatu.
Zajímavé!

Většina plodů je vláknina. Pomáhá navázat trávení a rychle očistit tělo toxinů. Doporučuje se proto k dietě přidávat ředkvičky.

Rajčata

Rajčata obsahují prvky, které jsou účinné při zlepšování práce ledvin a střev. Rajčata také přispívají ke zlepšení metabolismu, takže se rádi přidávají do salátů během hubnutí.

Pozor!

U některých lidí může nadužívání rajčat způsobit alergie. Pro snížení rizika vyřízněte jádro plodu před požitím.

Rajčata jsou zvláště užitečná pro starší osoby. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, normalizovatkrevní oběh a srdeční funkce.

Zucchini

Tykve se skladují po dlouhou dobu, lze je zakoupit téměř v každém ročním období. Výhodou této zeleniny je, že se může pěstovat nezávisle na přírodních hnojivech. Proč byste měli věnovat pozornost tomuto ovoce? Obsahuje vitamíny C a B, fosfor, vápník a draslík. Pravidelná konzumace cukety posiluje nervový systém a cévy.

Cuketa není nutně jen dušená. To může být pečené, smažené v mouce, přidané do palačinky, plněné. Samozřejmě, čím méně tepelného ošetření, tím zdravější jídlo.

Lilek

Toto je jeden z nejvíce dietních výrobků. 100 g čerstvé zeleniny obsahuje 24 kalorií, takže lilky jsou ideální přílohou pro dietu.

Tip!

Jíst více lilku, pokud chcete prodloužit mladost. Na východě je zelenina považována za klíč k dlouhověkosti.

Lilek pomáhá zlepšit funkci ledvin a jater. Zabraňuje tvorbě cholesterolu a zlepšuje trávení díky hojnosti vlákniny.

Česnek

Česnek je nejlepším způsobem, jak zlepšit imunitu. Malé děti v dávných dobách dokonce nosily na krku čerstvé zuby, upevňovaly je lanem, čímž předcházely nachlazení a infekcím. Taková opatření nyní není třeba, můžete získat všechny výhody zeleniny jinými způsoby:

  1. Jíst každý den na hřebíčku. Nejlepší je to udělat v poledne, ihned po jídle. Na prázdný žaludek může česnekpoškození jícnu.
  2. Přidání mletého česneku k různým pokrmům. Kupte si česnek a připravte si lahodnou česnekovou omáčku na maso, rýži a saláty.

Je lepší nepoužívat sušený česnek, protože při sušení ztrácí většinu svých živin. V zelenině je jich více než 400. Kromě posilování imunitního systému pomáhají ostré zuby odstraňovat cholesterol, posilují cévy a bojují proti rakovině mozku.

Každý den konzumací nejméně 2-3 zeleniny ze seznamu se člověk může vyrovnat s avitaminózou, gastrointestinálními chorobami a zlepšením mozkové činnosti.