Mrkev
Mrkev se doporučuje konzumovat především dětem a ženám. Tato zelenina pomůže dětem získat potřebný počet stopových prvků nezbytných pro řádný růst a také udržet vidění v období aktivního rozvoje. Z tohoto důvodu odborníci doporučují dávat mrkevní saláty adolescentům ve věku 10-11 až 16-17 let. Ale pro ženy, mrkev pomůže zlepšit tón a vyrovnanost kůže, posílit nehty a vlasy.
Zázračné vlastnosti mrkve jsou spojeny s bohatou sadou stopových prvků a vitamínů. Jedna mrkev obsahuje podstatnou část denní potřeby vitamínů B, PP, C, E, K, fluoru, hořčíku a draslíku.
Skutečnost!Také v ovoci obsahuje karoten, který se v těle přeměňuje na vitamin A.
Špenát
Špenát obsahuje ve svých listech obrovské množství vitamínů: B, C, P, PP, E, D, K, stejně jako karoten. Proto se doporučuje přidat do všech druhů jídel: saláty, omelety, které se použijí jako samostatná příloha. Stojí za toZvýšení spotřeby špenátu, pokud chcete dosáhnout těchto zlepšení:
- normalizovat funkci střev;
- zvýšení bdělosti a zlepšení paměti;
- snížit riziko rakoviny;
- snižují nervovou podrážděnost.
Ředkvičky
Ředkvička je poměrně obtížné vstoupit do denní stravy, protože ji lze použít pouze v jedné formě - jako přísadu do salátu. Nicméně, měli byste se stále snažit zvýšit používání této zeleniny, protože to pomáhá:
- posílit krevní cévy a zlepšit fungování srdce;
- zlepšení stavu kloubů;
- normalizuje sekreci pankreatu.
Zajímavé!Většina plodů je vláknina. Pomáhá navázat trávení a rychle očistit tělo toxinů. Doporučuje se proto k dietě přidávat ředkvičky.
Rajčata
Rajčata obsahují prvky, které jsou účinné při zlepšování práce ledvin a střev. Rajčata také přispívají ke zlepšení metabolismu, takže se rádi přidávají do salátů během hubnutí.
Pozor!U některých lidí může nadužívání rajčat způsobit alergie. Pro snížení rizika vyřízněte jádro plodu před požitím.
Rajčata jsou zvláště užitečná pro starší osoby. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, normalizovatkrevní oběh a srdeční funkce.
Zucchini
Tykve se skladují po dlouhou dobu, lze je zakoupit téměř v každém ročním období. Výhodou této zeleniny je, že se může pěstovat nezávisle na přírodních hnojivech. Proč byste měli věnovat pozornost tomuto ovoce? Obsahuje vitamíny C a B, fosfor, vápník a draslík. Pravidelná konzumace cukety posiluje nervový systém a cévy.
Cuketa není nutně jen dušená. To může být pečené, smažené v mouce, přidané do palačinky, plněné. Samozřejmě, čím méně tepelného ošetření, tím zdravější jídlo.
Lilek
Toto je jeden z nejvíce dietních výrobků. 100 g čerstvé zeleniny obsahuje 24 kalorií, takže lilky jsou ideální přílohou pro dietu.
Tip!Jíst více lilku, pokud chcete prodloužit mladost. Na východě je zelenina považována za klíč k dlouhověkosti.
Lilek pomáhá zlepšit funkci ledvin a jater. Zabraňuje tvorbě cholesterolu a zlepšuje trávení díky hojnosti vlákniny.
Česnek
Česnek je nejlepším způsobem, jak zlepšit imunitu. Malé děti v dávných dobách dokonce nosily na krku čerstvé zuby, upevňovaly je lanem, čímž předcházely nachlazení a infekcím. Taková opatření nyní není třeba, můžete získat všechny výhody zeleniny jinými způsoby:
- Jíst každý den na hřebíčku. Nejlepší je to udělat v poledne, ihned po jídle. Na prázdný žaludek může česnekpoškození jícnu.
- Přidání mletého česneku k různým pokrmům. Kupte si česnek a připravte si lahodnou česnekovou omáčku na maso, rýži a saláty.
Je lepší nepoužívat sušený česnek, protože při sušení ztrácí většinu svých živin. V zelenině je jich více než 400. Kromě posilování imunitního systému pomáhají ostré zuby odstraňovat cholesterol, posilují cévy a bojují proti rakovině mozku.
Každý den konzumací nejméně 2-3 zeleniny ze seznamu se člověk může vyrovnat s avitaminózou, gastrointestinálními chorobami a zlepšením mozkové činnosti.